sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Omat vs muiden odotukset

Kun sinulla on tavoite, liittyy siihen väistämättä myös odotus halutusta lopputuloksesta. Tavoitteena voi olla esimerkiksi oman ennätyksen parantaminen tietyllä juoksumatkalla tai triathlonin täysmatkan kilpailun läpivieminen. Tavoite voi olla myös sellainen, jonka toteutuminen on edellisiä enemmän sidoksissa kilpakumppanien suoriutumiseen tai olosuhteisiin. Tällainen tavoite on esimerkiksi kilpailun voittaminen tai kilpailusuorituksesta jäävä hyvä fiilis.

Toteutuakseen tavoite vaatii suunnitelman, sillä tavoite ilman suunnitelmaa on vain toive. Tavoitteen asettamiseen ja saavuttamiseen tulen palaamaan yksityiskohtaisemmin myöhemmissä teksteissäni, mutta jo nyt todettakoon, että harvemmin tavoitteen saavuttaminen on seurausta pelkästään hyvästä tuurista. Harvoin olen kuullut kenenkään saavuttaneen tavoitteensa sattumalta.


Teide

Usein jo tavoitteen toteutusvaiheen aikana on mahdollista saada suuntaa-antava käsitys siitä, kuinka realistista asetetun tavoitteen saavuttaminen on. Käytettävissä oleva aika, elämäntilanne sekä harjoitteluun liittyvät vastoinkäymiset kaikki vaikuttavat siihen, onko tavoitteen saavuttaminen mahdollista vai ei. Joskus jo matkan varrella huomaa, että tavoite on liian kova ja sitä on tarkistettava alaspäin. Toisaalta, voi käydä myös päinvastoin; asetettu tavoite onkin ajateltua helpompi eikä se enää sellaisenaan motivoi. Nämä kaikki muokkaavat odotuksiamme.

Osaan yleensä melko tarkkaan arvioida niin sanotun "päivän kuntoni", ainakin siinä tapauksessa, että mitään yllättävää ei tapahdu. Kun kyseessä on urheilusuoritus, odotuksiini vaikuttavat muun muassa se, miten hyvin olen pystynyt noudattamaan valmennusohjelmaa ja millainen tuntuma itse treeneissä on ollut. Myös lähiviikkoina käydyt kisat antavat osviittaa omasta kunnosta, eikä valmentajan antama arviokaan ole vailla merkitystä.
Sitten on muiden odotukset. Epärealistiset ja hyvää tarkoittavat, mutta jokseenkin ärsyttävät odotukset. Sanotaan vaikka, että tiedän tiettynä päivänä pystyväni juoksemaan 5 km aikaan 20 minuuttia, en sen alle. Sitten ihminen toisensa jälkeen kertoo minulle, kuinka tulen kyseisenä päivänä juoksemaan tämän 5 km matkan aikaan 19 min tai alle. Tai vaihtoehtoisesti; tulen voittamaan koko kisan. Niin, että millähän perusteella?

Toiset ihmiset eivät voi tietää, mitä sinun elämässäsi on tapahtunut sillä aikaa, kun olet edennyt kohti  tavoitettasi. He eivät välttämättä myöskään tiedä, että aiemmin julkilausuttu tavoite on saattanut muuttua. Se, mikä on aiemmin ollut tavoitteesi, ei ehkä ole sitä enää. Tilanne saattaa myös olla se, että sinulla ei edes ole tavoitetta saati odotuksia, mutta joku toinen välttämättä haluaa asettaa sinulle sellaisen.

Näin ollen, on tärkeää olla ottamatta paineita toisten odotuksista. He voivat sanoa mitä haluavat, mutta kyseessä on sinun juttusi! Toivon, että kukaan ei harrasta, kilpaile tai tavoittele menestystä ainoastaan saadakseen arvostusta muilta, vaan tekee niitä asioita, jotka itse kokee tärkeiksi ja joista ainakin pääsääntöisesti nauttii. Tekemisen ilo katoaa nopeasti, jos aina yrittää täyttää muiden odotukset, olivat ne realistisia tai eivät. Tämä saattaa myös johtaa yliyrittämiseen ja sen myötä alisuoriutumiseen.

Tehdään ja tavoitellaan asioita, joilla on itselle merkitystä. Mietitään omia odotuksiamme ja iloitaan, kun ne täyttyvät. Muistutetaan itseämme myös siitä, että tyytyväinen voi olla silloinkin, kun odotuksista jäädään. Ehkä vielä ei ollut oikea aika. Tärkeintä on tehdä parhaansa. Se riittää.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti